Tenim motius per estar contents

La restauració torna a somriure. En primer lloc i abans de res, perquè per fi s’albira la recuperació del sector. Després d’uns mesos molt durs, amb severes restriccions, sembla que ja veiem la llum al final del túnel. El sector gastronòmic ha volgut començar a fer passos cap a aquesta anhelada «normalitat» fent alguns gestos, com recuperar els premis que distingeixen els millors restaurants i xefs del moment, i que portaven més de dos anys sense celebrar-se. La pandèmia no només ha castigat al sector, sinó que, a més, quan més ho necessitava, li ha privat del tan necessari reconeixement i de la promoció que donen les mencions en aquests certàmens internacionals.

Després de l’aturada, aquests dies s’han tornat a celebrar les gales de The world ‘s 50 best restaurants i de The Best Chef Awards, dos dels premis actuals més prestigiosos de la restauració. El restaurant danès «Noma» i el xef espanyol Dabiz Muñoz han estat els grans triomfadors en aquests dos certàmens. «Noma» repeteix un any més, i ja en van cinc, com el millor restaurant de món i passa així, juntament amb «El Bulli», a ser un dels dos únics que ho han aconseguit cinc vegades. El xef René Redzepi ja va portar al «Noma» al primer lloc el 2010, 2011, 2012 i 2014. Ara, després de reinventar-se a principis de l’any 2018, ha tornat al capdamunt de la llista.

L’equip del «Noma» va rebre el premi al millor restaurant del món a la gala celebrada a Anvers.

D’altra banda, Dabiz Muñoz ha estat triat com el millor xef del món. El cuiner espanyol ha assenyalat en diverses ocasions que la pandèmia ha suposat un cop dur per al sector, però que també li ha servit com a revulsiu per a plantejar-se nous models de negoci. El «GoXO» n’és un bon exemple. Muñoz ha llançat en plena pandèmia aquest delivery, amb servei a Madrid i Barcelona, perquè el que ho desitgi pugui demanar per internet els seus plats per menjar-se’ls a casa. Una clara tendència a l’alça, que vol apropar l’alta cuina a les llars, sense l’àrdua tasca que suposa, en la majoria dels casos, reservar taula.

El xef Dabiz Muñoz es va reinventar durant la pandèmia i va obrir «GoXO», un servei de menjar a domicili.

Dabiz Muñoz ha confiat en Garcia de Pou per presentar i confeccionar alguns dels seus exquisits plats del «GoXO», com els motlles de cocció del seu famós «Pastís de formatge de la Pedroche». El cuiner espanyol, a més del seu llorejat «Diverxo», l’únic restaurant amb tres estrelles Michelin de Madrid, compta també amb un parell de negocis d’street food. El «StreetXO», un restaurant de menjar casual, com ell l’anomena, i un foodtruck de menjar per emportar aparcat al centre de Madrid.

Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, els artífexs de l’èxit del «Disfrutar» de Barcelona i el «Compartir» de Cadaqués.

Cal destacar també la cinquena posició, a la llista dels 50 millors del món, del restaurant barceloní «Disfrutar», dels xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. El triumvirat de cuiners, excaps de cuina d’«El Bulli», han sabut donar continuïtat a la feina revolucionaria iniciada per Ferran Adrià. Els xefs compten amb un altre excel·lent restaurant, el «Compartir» de Cadaqués, al cor de la Costa Brava. El restaurant «Geranium», a Copenhaguen, ha estat elegit com a segon millor del món i l’«Etxebarri», a Atxondo (País Basc), com a tercer.

Que es reprenguin aquestes gales i premis a la restauració serveix per constatar que la potència creativa de l’escena culinària global segueix intacta, malgrat uns mesos complicats. Pel que els amants de la gastronomia, entre els quals ens incloem, tenim motius més que suficients per celebrar-ho. Nosaltres intentarem seguir posant el nostre granet de sorra, aportant noves solucions i productes al mercat que segueixin marcant tendència en el sector.

Post Anterior Post Següent

També et podria agradar