Què són els «Dim sum»?

Els «Dim sum» són una delícia del menjar asiàtic. Són aquestes petites bossetes farcides que se solen cuinar al vapor i que d’un temps ençà s’han popularitzat en restaurants de tot el món. El seu origen el trobem a la província xinesa de Canton i el seu nom significa «petit mos que toca el cor». No se sap si neixen com a avituallament perquè els viatgers de la Ruta de la Seda poguessin reposar forces o de mans dels cuiners de la cort per «tocar el cor» de la família imperial. En tot cas, el que és clar és que van tenir èxit i es van estendre per tot el país, convertint-se en part de la seva identitat.

La massa està feta de blat o arròs i s’omplen de carn, vegetals o marisc, encara que hi ha infinitat de receptes. La majoria de «Dim sum» es cuinen al vapor i alguns s’acaben a la graella. I si originalment es menjaven al matí acompanyats de te, ara el «Dim sum» són una mena de tapes xineses: un menjar informal, ideal per compartir a totes hores

Hi ha una gran varietat de «Dim sum»: dumplings, xiao long bao, hakao o siu mai, depenent dels ingredients que portin i de com estiguin fets. Aquestes petites porcions solen servir-se a la pròpia vaporadora de bambú amb què s’han cuinat, per això a aquestes vaporadores se les coneix com a «vaporadores Dim sum».

A Garcia de Pou disposem de vaporadores de bambú de diferents mides.

 

La versatilitat de les «vaporadores Dim sum»

S’hi poden cuinar peixos, carns i verdures. Apilant diverses vaporadores en funció de la quantitat que farem. Es cobreix el fons amb un paper perforat perquè els líquids que es desprenen dels aliments no facin malbé la base de la vaporadora. Per tal que la cocció sigui uniforme es recomana que les peces de menjar siguin de la mateixa mida i col·locar-les separades entre si.

Poseu les vaporadores sobre un cassó i deixeu bullir l’aigua a foc mitjà, uns 7 minuts per a les verdures, 15 minuts per al peix o els «Dim sum» i uns 30 minuts per a la carn. La nostra única precaució és evitar que l’aigua es consumeixi. La carn se sol col·locar en una vaporadora a part, ja que triga més a coure’s. Es recomana col·locar els aliments que triguen més al nivell inferior per poder anar retirant els de la part superior a mesura que estan llestos.

 

El bambú, un regal de la natura

El bambú és una planta que creix ràpidament, sense que s’utilitzin pesticides ni fertilitzants químics, i que no consumeix massa aigua. A més, és un dels materials ecològics més resistents del planeta i amb una degradació més ràpida. Només entre 4 i 6 mesos. Per això es fabrica una gran varietat de parament de cuina de bambú, com ara bols, caixes per a sushi, palets xinesos o recipients per a aperitius, que podrà trobar al nostre catàleg.

Elegants mini culleres de bambú de Garcia de Pou per presentar aperitius.

 

El bambú tampoc desprèn olor ni sabor als aliments, cosa que fa de les «vaporadores Dim sum» un utensili de cuina ideal. Es recomana rentar-les sense fer servir sabó. Simplement passar aigua tèbia, un drap de cotó i deixar que s’acabin d’assecar a l’aire abans de guardar-les. Un truc seria rentar-les amb aigua i una mica de vinagre, que ajuda a reduir les olors. Quan s’estrenen les vaporadores de bambú, també convé remullar-les abans amb aigua freda. És la manera que ens durin molts anys.

Tenim una grandíssima oferta de parament de cuina de bambú.

 

No cal recordar que la cuina al vapor és una de les més saludables que existeix: preserva els nutrients dels aliments i no s’utilitza una aportació extra de greixos, cosa que facilita la nostra digestió. Tots aquests arguments han fet que les «vaporadores Dim sum» siguin un dels utensilis ancestrals que més s’utilitzen avui dia en cuines de tot el món.

Post Anterior Post Següent

També et podria agradar